2 с.л. зехтин
2 стръка праз
1.200 кг свински врат
8 сушени сливи без костилки
3/4 ч.ч. шери
4 картофа
1 ч.ч. пилешки бульон
сол и черен пипер
Начин на приготвяне:
1. Сипете шерито в касерола и я поставете върху котлона. Щом заври, изчакайте 1-2 минути алкохолът да се изпари и пуснете вътре сушените сливи. Дръпнете от котлона и оставете настрани за 15 минути.
2. Увийте парчето свински врат с готварски конец. Поръсете го обилно със сол и черен пипер от едната страна. Загрейте голям съд с огнеупорни дръжки и капак върху котлона заедно с 1 с.л. зехтин. Поставете месото в съда с подправената страна надолу. Запечатайте месото за по около 10 минути от всички страни, до златистокафяво. И%звадете го в чиния.
3. В същия съд сипете другата супена лъжица мазнина и запържете нарязания на ситно праз, за около 5-6 минути, докато омекне и се карамелизира. Разбърквайте често.
4. Направете място по средата на съда и поставете месото. От двете страни на месото изсипете сушените сини сливи заедно с шерито. Добавете пилешкия бульон. Накрая подредете обелените и нарязани на едро картофи. Захлупете и поставете в предварително загрята фурна на 160 градуса за 1 1/2 ч.
5. Извадете месото върху дъска. Поставете съда със соса и картофите върху котлона и оставете сместа да заври. Гответе на умерен огън 2-3 минути, докато сосът се редуцира.
6. Нарежете месото на медальони с дебели на 1 см. В голямо плато сипете от задушения праз със сливи и сос. Върху него подредете месото. Отстрани подредете картофите. Полейте с още сос.