300 г тиква
2 ч.ч. гореща вода
1 глава лук
2 домата
3 с.л. масло
300 г агнешко месо
сол и черен пипер
щипка смлян кимион
щипка канела
1 връзка копър
шепа прясна мента
Начин на приготвяне:
Обелете резена тиква и го нарежете на малки, правилни правоъгълничета. Сложете ги в тенджера и ги залейте с вряща вода. Захлупете и варете 20 минути.
Обелете и нарежете лука на тънки получесеци. Доматите нарежете първо на ивички, а след това на ромбчета, като отстраните меката им вътрешна част.
Разтопете 1 с.л. масло в тенджера и добавете парченцата сварена тиква в него. Добавете 4-5 с.л. от водата, в която се е варила тиквата. Захлупете тенджерата и задушете до изпаряване на течността.
В тиган разтопете 2 с.л. масло и запържете лука до омекване. След това добавете месото, нарязани на малки кубчета и разбъркайте. Щом месото промени цвета си, добавете половината домати и овкусете със сол, черен пипер, кимион и канела. Разбъркайте.
Пресипете сместа с месото на дъното на тенджера. Върху него подредете целите стръкове копър и листата мента, а върху тях парченцата тиква. Най-отгоре подредете останалите нарязани домати. залейте всичко със соса на тиквата. Захлупете и варете на слаб огън 3-5 минути.
Още идеи с агнешко:
Агнешко филе с бадемова коричка
Агнешка мусака с коприва и картофи
Агнешки котлети с джоджен и лимон