1 цяло пиле (1.5 кг)
1 с.л. зехтин
2 лимона, кора и сок
3 големи скилидки чесън
2 ч.л. сушен естрагон
2 моркова
2 стръка праз
1 ч.л. фина морска сол
1/2 ч.л. едър лют червен пипер
300 г паста орзо
6 с.л. нарязан магданоз
Начин на приготвяне:
1. Пилето трябва да е престояло на стайна температура 40 минути преди да започнете да го готвите.
2. В дълбок съд с огнеупорни дръжки и капак сипете зехтин и щом се загрее, поставете пилето с гърдите надолу. Запечатайте пилето от двете страни, до златисто, за по 3-5 минути от всяка страна.
3. Настържете кората на лимоните направо върху пилето. Настържете и скилидките чесън. Поръсете със сух естрагон или мащерка. Около пилето сложете предварително почистени и измити моркови и праз, нарязани на големи парчета. Поръсете сол, едър лют червен пипер. Добавете лимоновия сок и 1.5 л. вода. Захлупете и оставете водата да заври. Поставете съда с пилето в предварително загрята фурна на 180 градуса (или 160 градуса с вентилатор) за 1 час и 15 минути.
4. Отхлупете съда. Ако морковите са омекнали, а пилето е почти готово, добавете орзо отстрани, така че да потъне в течността. Върнете във фурната, без да слагате капак, за още 15 минути.
5. Докато е още топло пилето, поръсете със ситно нарязан магданоз. Накъсайте месото, като отстраните костите и кожата. Поднесете купа с орзо, лимон и пилешко месо. Поръсете с фино настърган пармезан, по желание.