- 1 агнешки врат
- 3 с.л. зехтин
- 2 скилидки чесън
- 2 глави лук
- 250 мл червено вино
- 250 мл телешки бульон
- 1 консерва домати на кубчета (400 г)
- 2 дафинови листа
- 1 стрък джоджен
- сол и черен пипер на вкус
- За гремолатата:
- кората от 1 портокал
- кората от 1 лимон
- 4 стръка магданоз
- 1 скилидка чесън
- 1 стрък розмарин
Начин на приготвяне:
Овкусете месото със сол и черен пипер и го запържете в тенджера със сгорещения зехтин. Извадете го.
В същия съд запържете нарязания лук и наситнения чесън до златисто. Деглазирайте с виното. Добавете дафиновите листа. Сипете бульона и доматите.
Добавете джоджена и подправете със сол и черен пипер на вкус. Върнете месото в съда. Гответе на тих огън под капак около 3 часа. Махнете капака и гответе още 30-40 минути, докато се редуцира соса.
За гремолатата настържете корите на лимона и портокала. Наситнете магданоза и розмарина, а чесъна накълцайте на ситно. Разбъркайте всичко.
Поднесете агнешкото с гремолатата.
Рецепти с агнешко:
Агнешко филе с бадемова коричка
Агнешки шишчета
Агнешко печено с дроб сарма