4 агнешки джолана
200 г моркови
100 г лук
75 г целина
4 скилидки чесън
6 сушени смокини
8 сушени кайсии
100 г пикантно концентрирано доматено пюре
800 г нарязани домати
1 литър пилешки бульон
4 звездички анасон
2 пръчки канела
10 г сол
1 щипка черен пипер
2 стръка розмарин
За пюрето:
2 глави чесън
15 мл зехтин
800 г картофи
400 мл пълномаслено прясно мляко
100 г заквасена сметана
100 г масло
5 г сол
100 г настърган пармезан
Допълнително:
100 г чери домати
50 г настърган пармезан
5 стръка кориандър
5 стръка магданоз
Начин на приготвяне:
Загрейте тиган или плоча с 2-3 с.л. зехтин и запържете джоланите от всички страни, до златисто.
В голяма тенджера с 2-3 с.л. зехтин запържете нарязаните на едро лук, чесън, морков и целина за 5-6 минути. Добавете още малко зехтин и пикантното доматено пюре. Разбъркайте за минута. След това добавете нарязаните домати със сока им.
Добавете звездичките анасон, пръчките канела и нарязаните на половинки сушени кайсии и смокини. Поставете агнешките джолани върху зеленчуците. Поръсете с листенца розмарин. Разбъркайте и залейте с бульон. Захлупете съда и гответе 4 часа на слаб огън или на 160 градуса за същото време.
За пюрето разрежете небелените глави чесън на две, по хоризонтал и подредете скилидките в тавичка. Поръсете с малко зехтин и печете на 150 градуса 40 минути.
Обелете картофите и ги сварете. Прецедете ги и ги намачкайте на пюре докато са топли. В касерола сипете прясното мляко, сметаната и маслото и загрейте сместа докато маслото се разтопи. След това охладете сместа. Към намачканите картофи добавете обелени скилидки печен чесън и намачкайте отново. След това добавете млечната смес и разбъркайте до хомогенност. Накрая добавете настъргания пармезан и овкусете на вкус.
В голяма чиния сипете картофеното пюре и направете кладенче в него. Поръсете картофеното пюре с настърган пармезан. В кладенчето поставете задушените агнешки джолани заедно със соса от зеленчуци. Поръсете с нарязани чери домати и магданоз и кориандър.
Още рецепти:
- Агнешки бут с карамелизирани лукчета
- Агнешко в сметанов сос
- Агнешки шишчета
- Агнешки дроб в було за 15 минути
- Надиплено агнешко