3 с.л. олио
6 бр. предни агнешки джолани
2 глави лук
2 скилидки чесън
1 пълна с.л. царевично нишесте
300 мл червено вино
450 мл пилешки бульон
1 с.л. желе от червени боровинки
1 с.л. нарязан розмарин
250 г пресни моркови
250 г бейби пащърнак
250 г бейби ряпа
бучка масло
сол и черен пипер
2 с.л. нарязан магданоз
Начин на приготвяне:
1. Загрейте 2 с.л. олио в голяма тенджера с двойно дъно и огнеупорни дръжки и капак. Запечатайте агнешките джолани от всички страни, до тъмнокафяво. Извадете ги в чиния.
2. Добавете още 1 с.л. олио и в него запържете нарязания на тънки полумесеци лук и нарязаните на тънки филийки скилидки чесън за 3-4 минути. След това добавете бульона. В купичка разбъркайте нишестето с малко червено вино и разбъркайте до получаването на гладка паста. Добавете сместа в тенджерата, като разбърквате непрекъснато. Добавете и останалото червено вино. Добавете нарязания пресен розмарин, желето от червени боровинки и разбъркайте. Върнете джоланите в тенджерата и овкусете със сол. Поставете капака и пъхнете тенджерата във фурната - предварително загрята на 140 градуса (с вентилатор) за 2 часа.
3. Почистете пролетните зеленчуци, като запазите малка част от дръжките им. Поставете ги в тенджера с вряща подсолена вода за 8-10 минути. След това ги изцедете добре.
4. Половината зеленчуци поставете в тенджерата с готовите задушени агнешки джолани и разбъркайте. Захлупете.
5. Останалите зеленчуци запържете в загрят тиган с разтопено масло за кратко. Поръсете със сол.
6. Сервирайте агнешки джолан и зеленчуци в дълбока чиния, поляти обилно със сос. Гарнирайте с пролетни зеленчуци в масло.