1 кг филе от сьомга (с кожа)
1/2 връзка копър
50 мл сухо бяло вино
1 лимон, сок
сол и черен пипер
20 бр. зелени аспержи
100 г сготвени дребни скариди
репички
За дресинга:
1/2 глава лук шалот
2 ч.л. дижонска горчица
3 с.л. бял винен оцет
150 мл зехтин
1 ч.л. захар
1 връзка копър
Начин на приготвяне:
1. Намажете голям лист алуминиево фолио с масло и поръсете със сол и черен пипер. Поставете целите стръкове копър. Върху тях поставете цялото парче сьомга, с кожата нагоре.
2. Полейте рибата с прясно изцеден лимонов сок и бяло вино. Оформете пакет от фолиото и го затворете плътно. Печете в предварително загрята фурна на 160 градуса (с вентилатор) 25 минути.
3. След като рибата изстине за около 10 минути, отделете внимателно кожата ѝ. Поставете парчето задушена риба в голяма чиния.
4. Почистете аспержите и отрежете твърдите им краища. Бланширайте г в тенджера с вряща подсолена вода за 3 минути. След това веднага ги прехвърлете в купа със студена вода и лед. Извадете ги и ги нарежете на ситно.
5. За дресинга сложете в буркан ситно нарязания лук шалот и копър. Добавете и всички останали съставки. Затворете буркана и разбийте много добре.
5. Върху рибата разпределете нарязаните аспержи и тънко нарязаните репички. След това поставете скаридите и полейте всичко с дресинг.