Необходими продукти:
1 голяма връзка пресен спанак
3 тиквички
1 връзка копър
1 връзка магданоз
1 връзка пресен лук
4 скилидки чесън
50 гр. сирене
50 гр. шунка
1 морков
1 зеленчуков бульон
сол
черен пипер
1/2 ч.л. червен пипер
зехтин
оцет
Начин на приготвяне:
Спанакът се измива и нарязва на ситно. В голям съд се задушава за няколко минути чесъна в зехтина. Прибавят се нарязаният пресен лук и моркова. След като се задушат, се слагат нарязаният спанак, копър и магданоз. Kато поомекне, нивото на спанака спада. Овкусява се със сол, черен пипер и 1 зеленчуков бульон. Прибавят се намачканото сирене и нарязаната шунка. Сваля се от котлона.
Тиквичките се измиват и нарязват на кръгчета. Малък съд се пълни до половината с вода и се слага да заври на котлона с малко сол и оцет. Щом кипне, се чукват едно по едно 5- 6 яйца и се варят 6-7 минути,за да се забулят и да не са рохки.
Фурната се загрява на 180 градуса. В намазнена тава се подреждат тиквичките, отгоре се разпределя спаначената смес и най-отгоре се слагат забулените яйца. Пече се, докато омекнат тиквичките, приблизително 15-20 минути.
В малък метален съд се разтапя масло на котлона. Добавя се 1/2 ч.л. червен пипер. С тази смес се залива порцията, като се гарнира отстрани с кисело мляко.