свинска кайма - 600 гр
гъби - 200 гр
бекон - 150 гр
лук - 1 глава
магданоз - 1/2 връзки
чубрица на вкус
кимион на вкус
олио за пържене
Когато човек е гладен като вълк, е най-логично да си хапне нещо подобаващо като например вълчи кюфтета. Те засищат и най-тежкия глад по неповторимо вкусен начин.
В тази рецепта за вълчи кюфтета не се слагат яйце, накиснат и отцеден стар хляб, черен пипер. Акцентът е върху „по-сериозните“ добавки като гъби, бекон, лук. Те обаче първо минават през тигана да се задушат и да си освободят ароматите. Чак след това отиват при каймата, която е 100% свинско месо, препоръчват от Mate Kitchen. Тя е по-подходяща, защото е сочна и мазна. Задушените продукти се добавят топли, заедно с мазнината, в която са готвени. Когато се омеси, каймата за вашите вълчи кюфтета трябва да стане сочна и мека.
Единственият продукт, който се добавя в суров вид към нея, е магданозът. Списъкът с подправките е кратък – чубрица и кимион.
Още една разлика с традиционните кюфтета, за която от Mate Kitchen предупреждават, е, че когато пържите вълчи кюфтета, те не се овалват предварително в брашно. Пускат се в тигана директно, без никаква панировка. Съветът ни е да ги обръщате с лъжица, защото са меки и има риск да се счупят. Пържете ги докато придобият хубав, равномерен загар и от двете страни.
Вървят много добре със сурови люти чушки и лук, може и домат да им резнете, но не се занимавайте да правите салата или пък да пържите картофи. Няколко филийки хляб, студена бира и това е, друго не ви трябва.
Начин на приготвяне:
1. Нарежете гъбите, бекона и лука на ситно и ги запържете в малко олио.
2. След това ги прехвърлете в купа и ги омесете заедно с каймата, чубрицата, кимиона и нарязания на ситно магданоз.
3. Оформете кюфтета и ги изпържете в добре загрято олио.
4. Поднесете вълчите кюфтета топли с картофи соте и салата според сезона.
Внимание: Съдържа свинска кайма, което може да предизвика алергични реакции.