В случай, че сте от онези хора, които предпочитат на Коледа да са по-близо до земята и не искат да похапват птици, със сигурност ще харесате алтернативния ни вариант за празничната трапеза.
Необходими продукти за 4 порции:
1 кг свинско каре или свинско филе
100 г сушени кайсии, накиснати за 15 мин. в бяло вино
½ ч. л. сол
½ ч. л. черен пипер
150 г сметана
1 ч. л. нишесте
2 с. л. бадеми
Начин на приготвяне:
На филето се прави разрез с остър нож в средата и в него се слагат сушените кайсии. Ако има кожа или мазнина на гърба, се нарязва на ромбчета. Натрива се със сол и пипер. Месото се слага на решетка в тава за печене и се пече 2 часа на 180 - 200° С, като на всеки 25 мин. се полива с гореща вода и мазнина от тавата, отделена при печенето.
Печеното месо се оставя на топло. По-голямата част от мазнината се отделя, а в останалата и сока от печенето се слага сметаната, разреждат се с 3-4 с. л. гореща вода и се сгъстяват на огъня с нишестето. При поднасяне се поръсва с нарязаните бадеми.
Идея:
Кайсиите могат да се заменят с мариновани във вино сушени сини сливи, така ястието ще се комбинира чудесно с едно мерло.
Не пропускайте нито една от прекрасните ни рецепти в рубриката "Вкусно", като се абонирате за нашия кулинарен бюлетин тук >>>
Други рецепти:
Сладък качамак със сушени плодове