Необходими продукти:
2 глави лук
2 скилидки чесън
30 мл. зехтин
1 морков
1 малка, червена чушка
4-5 бр. гъби печурка
400 г. кайма смес
3 с.л. сварен грах
3 с.л. сварена царевица
1/2 ч.л. Дижонска горчица
1 с.л. сос Уорчестър
3 с.л. червено вино
2 с.л. доматено пюре
1 ч.л. чубрица
1 стрък наситнен розмарин
черен пипер
сол
Продукти за картофеното пюре:
1 кг картофи
50 г масло
50 мл. прясно мляко
1/4 ч.л. индийско орехче
черен пипер
сол
150 г кашкавал за запичане
Начин на приготвяне:
Измийте добре картофите и ги сложете с обелките да се сварят в тенджера с подсолена вода. Отцедете внимателно горещата вода. Обелете картофите и ги намачкайте, заедно с млякото, маслото и подправките.
Загрейте фурната на 200 градуса. Нарежете на ситно лука и чесъна, моркова и чушката и ги задушете в зехтина с малко вода, до омекване. Добавете нарязани на филии гъбите и ги задушете до омекване. Сложете подправките - чубрица, розмарин, черен пипер, сол и сложете каймата. Разбъркайте и я раздробете добре.
След като се позадуши, добавете сос Уорчестър, червеното вино, доматеното пюре и горчицата. Разбъркайте добре и гответе до готовност.
В съд за печене сложете 1/2 от пюрето на дъното. Отгоре разпределете каймата със зеленчуците и повторете с втората половина от пюрето.
Печете ястието на загрята фурна около 30 мин., след това сложете настърган кашкавал и запечете. Ястието се реже по-лесно на парчета, след като почине половин час.
Прочетете още:
Пай с кайма по кастилска рецепта