макарони - 1 пакет
стерилизирани домати на кубчета - 3 малки кутии
гъби - 500 гр
лук - 2 глави
чесън - 5 скилидки
зехтин - 120 мл
червено вино - 120 мл
кашкавал - 250 гр
прясна мащерка - 1/2 връзки
прясно мляко - 1 л
яйца - 2 бр
масло - 60 гр
брашно - 80 гр
индийско орехче - 1 ч.л.
сол на вкус
черен пипер на вкус
Макар че е зима, внасяме малко гръцко (или средиземноморско) настроение на масата ви с тази рецепта за вегетарианско пастицио на Mate Kitchen. Традиционно богато ястие, приготвяно за сватби и специални поводи, в този случай го трансформираме в безмесна гозба. Спокойно можете да я хапнете поохладена (но не и напълно изстинала, защото кашкавалът ще се втвърди). Това я прави подходяща за летните месеци, когато и без това не ни се яде толкова много месо и се засищаме с малко.
А малкото в това вегетарианско пастицио е много. Имаме бял и червен сос – класически бешамел и доматен сос с много гъби, червено вино, чесън и прясна мащерка за аромат. Великолепен вкус във всяка хапка!
Макар да изглежда трудоемко, всъщност ястието на Mate Kitchen се приготвя относително лесно. Ако включите повече от един котлон, ще стане и по-бързо, защото можете да варите макароните и да правите доматения сос едновременно. Тук можете да ползвате дълги макарони за пастицио или къса, но релефна паста, както направихме ние, защото тя ще поеме соса по-добре.
Традицията изисква пастицио да се поднесе със салата от пресни зеленчуци. Макар да е вегетарианско, не й изневерявайте. В летните жеги може да си нарежете краставици, малко лук и копър и да ги полеете с оцет. Приятно разхлаждаща салата, която подхожда на такова плътно ястие. Много подходяща е и нашата салата със сирене фета, мента и копър. Опитайте, ще ви хареса!
Начин на приготвяне:
1. Сложете тенджера на котлона и налейте 1,7 л гореща вода. Към нея прибавете 3-4 лъжици зехтин, 2 щипки сол, изсипете макароните и разбъркайте. Варете 2-3 минути по-малко от указанията на опаковката, за да останат ал денте. След това отстранете от огъня, изцедете, залейте със зехтин, разбъркайте добре и оставете встрани.
2. Другата част от зехтина загрейте в тенджера и в него задушете ситно нарязания лук. След като омекне, прибавете гъбите и задушавайте докато сменят цвета си. Овкусете със сол и черен пипер и прибавете ситно нарязания чесън. Разбъркайте добре, задушете минута-две, след това налейте виното и сипете доматите. Варете докато сосът се сгъсти, овкусете с прясната мащерка и дръпнете от котлона.
3. В друг съд разтопете маслото на ниска температура, прибавете брашното и бъркайте непрекъснато докато стане каша със златист цвят. Към нея прибавете 1/3 от студеното мляко и бъркайте непрекъснато докато кашата се разтвори в млякото. След това налейте и останалата част от млякото при непрекъснато бъркане. Усилете котлона и бъркайте докато млякото заври и се получи гъст сос бешамел. Овкусете с индийското орехче, сол и черен пипер. Отстранете соса от котлона.
4. В купа разбийте яйцата, прибавете малко от соса при непрекъснато бъркане, след което върнете яйчената смес в соса на тънка струя и при непрекъснато бъркане.
5. Половината от макароните разпределете на дъното на подходяща тава. Сипете 2-3 черпака сос бешамел отгоре, покрийте с доматения сос, разпределете останалата част от макароните върху доматения сос, върху тях излейте цялото количество сос бешамел, разпределете добре и най-отгоре завършете с настъргания кашкавал.
6. Печете в предварително загрята на 190 г фурна докато кашкавалът се разтопи и придобие златист загар.
Внимание: Съдържа яйца, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа кашкавал, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа брашно, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа масло, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа прясно мляко, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа макарони, което може да предизвика алергични реакции.