червен боб от консерва - 400 гр
картофи - 2 бр.
лук - 1/2 глава
яйца - 1 бр.
люти чушки - 1 бр.
галета - 2 с.л.
магданоз - 4-5 стръка
чубрица - 4-5 стръка
кимион - 1 ч.л.
зехтин - 30 мл
питки - 6 бр.
сол на вкус
черен пипер на вкус
лютеница за мазане
Великолепното печено кюфте от картофи и червен боб с букет от подправки ще направят така, че месото да не ви липсва в тази рецепта на Mate Kitchen за вегетариански бургер. Както и, разбира се, мека питка, парче сирене и едросмляна лютеница…
Дори да извадим месото за малко от менюто си, пак разполагаме с цялата вкусна вселена. И изобщо не е нужно да се наричаме вегани, вегетарианци, суровоядци и т.н. Това, което обединява всички ни, е насладата от вкусната храна, а в случая – от вкусния вегетариански бургер, отбелязват кулинарите на Mate Kitchen.
Ако сте се чудили какво можете да си направите с червен боб, това е повече от чудесна идея. Между другото, от него става и великолепно бобено пюре. Само трябва да го задушите с малко лук и да подправите с… канела. Бургерът тук може да овкусите с кимион и прясна чубрица. По желание може да добавите и щипка пушен червен пипер за по-наситен вкус.
Гарнирането на вегетарианнски бургер с лютеница и сирене е едно вкусно предложение. Вкусовете са малко, но се съчетават съвършено. Разбира се, можете да импровизирате и да направите вашия бургер точно както ви харесва на вас. С маруля, с карамелизиран или пък пресен лук, с кисели крастивички, с меко сирене, с пресен домат, млечен или друг сос и т.н. Единственото, което няма да е добра идея, са пържените картофи, защото в бургера вече има картофи.
Начин на приготвяне:
1. Обелете картофите, нарежете ги на кубчета и ги сварете във вряща вода.
2. Сварените картофи сложете в купа и към тях прибавете отцедения червен боб. Смачкайте всичко много добре.
3. Към основата от боб и картофи прибавете нарязаните на ситно лук и люта чушка, чубрицата, магданоза, галетата, кимиона, солта и черния пипер. Налейте малко зехтин, чукнете яйцето и разбъркайте, докато се получи хомогенна смес.
4. С намазнени ръце оформете 6 бургера и ги подредете в тава, покрита с хартия за печене. Намажете ги отгоре със зехтин и ги изпечете на 200 градуса до златист загар.
5. Разполовете питките и ги намажете с лютеница. Върху долната половина сложете бургер, върху него плочка сирене и покрийте с горната половина от питката.
Внимание: Съдържа яйца, което може да предизвика алергични реакции.