Необходими продукти:
100 г пушена сьомга
Продукти за терина:
150 г козе сирене
100 мл готварска сметана
1/2 авокадо
2 с.л. каперси
кората от 1 лайм
сокът от 1/2 лайм
2 стръка пресен лук
прясно смлян черен пипер
50 г нарязана на ситно пушена сьомга
За декорация:
клончета касис
зелена салата
балсамова редукция
Начин на приготвяне:
В купа смесете всички съставки за терина, без готварската сметана – козето сирене, нарязаното на кубчета и полято със сок от лайм авокадо, нарязаните на ситно стръкчета пресен лук, нарязаната на ситно сьомга, каперсите, кората и сока от лайм и черния пипер.
Накрая разбийте на сняг сметаната и внимателно я разбъркайте с муса. Пригответе две формички за карамел или по-дълбоки купички. Покрийте ги с прозрачно кухненско фолио, като внимателно го облепите по дъното и стените и оставите една част да виси отвън.
Сложете на дъното парченце пушена сьомга и внимателно облепете и стените, като оставите част да виси отвън. Напълнете чашките с терина и прехлупете висящите парчета сьомга.
Приберете в хладилник за минимум 4 часа, след това обърнете чашките и отлепете фолиото. Поднесете терина от сьомга, декориран с клонче касис, върху зелената салата, полята с балсамова редукция.