пилешко месо филе или обезкостени бутчета - 500 кг
гъби - 150 гр
лук - 2 глави
чушки - 1 бр.
праз - 1 стрък
домати - 1 бр.
захар - 1 ч.л.
червен пипер - 1 ч.л.
чесън - 1 скилидка
дафинов лист - 1 бр.
нишесте - 1 с.л.
доматен сок - 200 мл
бяло вино - 80 мл
зехтин - 40 мл
сол на вкус
черен пипер на вкус
Опитвали сме турска кавърма на терен, както се казва, в съседна Турция и много ни хареса. Тя се различава доста от нашата като продукти и начин на приготвяне, затова и решихме да споделим с вас рецептата на Mate Kitchen за нея. Убедени сме, че ще ви изкушим да си я приготвите вкъщи. Досега не сме срещали човек, който да може да устои на изкушенията, които югозападните ни съседи приготвят.
В българските рецепта за кавърма преобладават чушките, но в списъка с продукти за турска кавърма ще видите само една, при това е задължително червена. При нея лукът и месото са в центъра, а останалите съставки само обогатяват вкуса на ястието. Миксът е впечатляващ – гъби, чушка, пресен домат и доматен сос, чесън, лук и праз. Подправките също се различават. При нас в кавърмата слагаме чубрица. Турците я подправят с дафинов лист. В самия край на готвенето се добавя малко захар, за да неутрализира киселината на доматите, и нишесте, за да стане сосът по-плътен.
Традиционният начин за поднасяне на турска кавърма е с пилаф, който се приготвя лесно и с минимален набор от продукти. Комбинацията е неустоима. Горещо ви препоръчваме да я хапнете с нещо люто. Напитката е по ваш избор.
Добър апетит!
Начин на приготвяне:
1. Нарежете лука на полумесеци и го задушете за 4-5 минути в загрятото олио.
2. Прибавете нарязаното на кубчета пилешко месо, почистените и нарязани гъби и задушавайте за още около 4-5 минути под капак.
3. Добавете ситно нарязаните домати, чушка, праз, чесън, дафиновия лист и червения пипер. Като ястието заври, налейте бялото вино.
4. След като алкохолът изври, сипете доматения сос, намалете силата на котлона и оставете кавърмата да се готви на бавен огън в продължение на 30-40 минути, докато всички продукти се сготвят.