Класическата кастилска тортиля е обичана и почитана в родината си. В централна Испания често посрещат гости с нея, дори по официални поводи - почти както ние в България ритуално предлагаме питка или погача.
Необходими продукти за 8 бр.:
500 г картофи
1 ч. ч. олио
1 малка глава лук, нарязана на полумесеци
1 скилидка чесън, нарязана на ситно
100 г чорисо (вид испански пикантен колбас)
6 яйца
2 с. л. магданоз, нарязан на ситно
сол на вкус
Начин на приготвяне:
1.Картофите се обелват и се нарязват на тънки кръгчета. В дълбок тиган се сгорещява олиото и в него се изпържват картофите до златисто. Отцеждат се от мазнината в цедка или гевгир.
2.В същия тиган в 1 с. л. от олиото се запържват лукът и чесънът. Добавя се чорисото и се разбърква, докато стане ароматно. Връщат се картофите. Разбъркват се.
3.Яйцата се разбиват с малко сол и магданоза. Сипват се в тигана при картофите. Всичко се оставя на слаб до умерен огън, под капак, докато се зачерви от долната страна. Тиганът се разтръсква от време на време.
4.Щом се зачерви, тортилята се обръща върху голяма плоска чиния и отново се слага в тигана да се зачерви и от другата страна. Сервира се нарязана на парчета.