Патладжанът е чудесен зеленчук, който предлага множество възможности за кулинарно творчество.
Предлагаме ви го в едно фино предястие с пушен кашкавал, камби и стафиди. Резултатът от тази рецепта определено ще ви очарова.
Необходими продукти за 4 порции:
2 патладжана, нарязани на тънки кръгчета
3 с.л. олио
2 глави лук, нарязани на полумесеци
2 с. л. балсамов оцет
2 с. л. стафиди
1 с. л. мед
1 с. л. доматено пюре
2 червени камби, нарязани на парченца
200 г пушен кашкавал, настърган
сол на вкус
черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Патладжаните се посоляват обилно и се оставят да се отцедят 15 мин. Измиват се, подсушават се, намазват се с олио и се слагат в загрята на 200°С фурна да се изпекат за 10–12 мин.
В останалото загрято олио се слага лукът. Бърка се 5–10 мин на умерен огън, докато омекне. Прибавят се стафидите, медът и балсамовият оцет. Всичко се разбърква, докато се редуцира оцетът. Слагат се камбите и доматеното пюре. Посолява се на вкус и след 3–4 мин се сваля от огъня.
Дъното на топлоустойчиви купички или чаши се покрива със слой патладжани, слага се плънка и малко пушен кашкавал, отново се слагат ред патладжани, плънка и пушен кашкавал.
Тортичките се пекат във фурна на 180°С 12–15 мин. Обръщат се върху чиния. Сервират се топли или студени с прясна салата.