Ядките в тази рецепта чудесно подхождат на финото сирене бри, за което собственият му лешников аромат е важен отличителен белег.
Едва загатнатата пикантност пък превръща това предястие в едно добро и стимулиращо апетита начало на всяка вечеря.
Необходими продукти за 4 порции:
2 малки питки сирене бри
500 г бутертесто
2 с. л. орехи, ситно скълцани
2 с. л. лешници, нарязани
4 с. л. магданоз, ситно нарязан
1 с. л. зехтин
1 ч. л. ситно настъргана лимонова кора
1 малка скилидка чесън, пресована
1 малка сушена червена чушка, ситно натрошена
1 с. л. сушени домати, нарязани на ситно
Начин на приготвяне:
1.Всяка питка бри се разрязва хоризонтално на две части.
2.Бутертестото се изрязва на кръгове с диаметър 2-3 см по-голям от този на питките сирене. Със същия диаметър се изрязва и хартия за печене. Всеки кръг тесто се поставя върху кръг хартия и слага в топлоустойчиви купи с диаметъра на сиренето, така че да се образува малък ръб от тестото.
Пекат се в загрята фурна на 200° С за около 10 мин. Когато започнат да се надигат, се изваждат от фурната и се натискат, за да спаднат. Отново се слагат във фурната, докато леко порозовеят.
3.Всяка питка сирене се поставя в центъра на приготвените купи от бутертесто с разрязаната страна нагоре.
4.Смесват се орехите, лешниците, зехтинът, чесънът, магданозът, чушката и доматите. Сместа се разпределя върху питките сирене. Отново се слагат да се запекат за 10 мин. на 200° С или докато сиренето се разтопи. Поднасят се топли.