Разнообразете менюто за празника тази година и изненадайте всички с уникална солена торта с риба.
Продукти по пластове:
5 средни картофа
2 стръка пресен лук
2 скилидки пресован чесън
настъргана кора от половин лимон
сок от половин лимон
2 супена лъжица майонеза
сол и черен пипер на вкус
3 моркова
150г консервирана царевица
1 опаковка сирена за тост
500г топло пушена риба
2 стръка пресен лук
настъргана кора от половин лимон
сок от половин лимон
2 супена лъжица майонеза
черен пипер на вкус
100г бланширани спаначни листа
4 твърдо сварени яйца
200г микс от маслини
За гарниране:
настърган кашкавал
магданоз
крема сирене
скариди
Начин на приготвяне:
Обелете картофите и ги нарежете на малки кубчета. Сварете ги в подсолена вода. Отцедете ги и ги оставете да изстинат.
Намачкайте ги леко с вилица или с преса за картофи, но така, че да останат и цели парченца. Смесете ги с нарязания магданоз, майонезата, чесъна, лимоновата кора и сок и пипера.
В чиния с равно дъно поставете тортен ринг. Сипете в него картофената смес, разнесете я равномерно, притиснете добре и изравнете.
С белачка за зеленчуци настържете почистените моркови на лентички и ги бланширайте за кратко в подсолена вода. Нека морковите да останат сурови. Целта е да се хрупкави,но пластични. Смесете ги с отцедените царевични зърна и ги разпределете върху картофената подложка. Не солете.
Върху морковите и царевицата наредете листчетата сирене за тост. Накъсайте рибата на парченца и я объркайте с лимоновата кора и сок, майонезата, нарязаният лук и пипера. Разпределете сместа равномерно върху сиренето. Покрийте рибния пълнеж с целите листа бланширан спанак.
Върху спанака сложете и последния пласт от яйцата, нарязани на кубчета и парченцата маслини.
Покрийте тортата с найлоново фолио и оставете един ден в хладилника. Преди сервиране гарнирайте тортата с настърган кашкавал. Украсете с розички от крема сирене, лимонени резенки и скариди, а борда облепете с магданоз. Не прекалявайте с майонезата. Нека тортата остане лека и ефирна.
Не забравяйте да притискате отделните пластове, за да се споят максимално добре.
Купете готов миск от маслини. Те са от различни сортове, нарязани и овкусени със средиземноморски подправки.
Можете да не украсявате тортата допълнително. Тя изглежда достатъчно елегантно завършена и само с маслините.