- телешко месо - 400 гр
- гъби - 100 гр
- моркови - 2 бр
- червени чушки - 1 бр
- червен лук - 1 глава
- чесън - 1 скилидка
- пресен джинджифил 2 см парче - 20 гр
- олио - 50 мл
- сусамово олио - 30 мл
- бяло вино - 50 мл
- червен пипер - 1 ч.л.
- черен пипер на вкус
- сол на вкус
Елегантно, ароматно и божествено вкусно е това телешко със зеленчуци. От ястията, които се приготвят лесно, не изискват някакви специални умения, освен да се държи нож и дървена лъжица. Ако решите да поглезите небцето си някоя вечер, без да губите много време до печката, това е точната рецепта. Червеното вино просто я обожава – налейте си една чаша, докато готвите. А после си долейте, за да се насладите на великолепието в чинията ви. Ще останете доволни, гарантират от Mate Kitchen.
За да бъде вашето телешко със зеленчуци съвършено, ви трябва крехко месо, най-добре от млечно теле. Почистете го старателно от всички жилки и го нарежете на тънки ивичики, за да може да се сготви бързо. Месото от филето ще ви свърши чудесна работа. Останалото е само малко лук, моркови, чесън, чушки и гъби. Ние сложихме култивирани печурки, но ако ви се намира някоя горска гъба, по-добре нарежете нея. Ароматът и вкусът ще бъдат неустоими.
Единствените подправки, които му трябват на това телешко със зеленчуци по рецепта на Mate Kitchen, са черен и червен пипер. Не добавяйте други, за да се насладите на натуралния вкус на месото със зеленчуците. В тази рецепта малкото е много, така че се възползвайте. Това, впрочем, е причината да се спрем на гарнитура с по-неутрален вкус, какъвто е вареният ориз. Картофите – варени или печени – също са подходящи.
Начин на приготвяне:
1. Нарежете месото на тънки лентички (жулиени).
2. Почистете чушките от семките и ги нарежете на къси лентички. Обелете морковите и ги нарежете на лентички с размера на чушките.
3. Гъбите нарежете на четвъртинки, а лука – на едри парчета.
4. Вземете парче джинджифил колкото палец, обелете го и го настържете на дребно. Накълцайте чесъна.
5. Загрейте олиото в тиган с незалепващо покритие и изпържете телешкото. Извадете го в чиния и го оставете встрани.
6. В същия тиган с останалата от пърженето на месото мазнина запържете гъбите.
7. Когато започнат да придобиват кафеникав загар, добавете последователно лука, чушките и морковите. Прибавете и джинджифила и чесъна и разбъркайте.
8. Когато зеленчуците се позапържат, върнете месото в тигана. Разбъркайте и налейте виното и сусамовото олио.
9. Подправете със сол, черен и червен пипер. Разбъркайте и гответе още около 5 минути, докато алкохолът се изпари.
10. Сервирайте ароматното телешко със зеленчуци топло с гарнитура от бял ориз.
Бележки: Това ястие е подходящо за хора, страдащи от диабет. Одобрено от д-р Райна Стоянова, специализант по ендокринология и болести на обмяната.
Внимание: Съдържа сусамово олио, което може да предизвика алергични реакции.