500 г телешко бонфиле
250 г гъби печурки
2 стръка праз
1 скилидка чесън
80 г масло
20 г олио
1 ч.л. дижонска горчица
100 мл бренди
100 мл телешки бульон
200 мл течна животинска сметана
4 стръка мащерка
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Почистете праза, чесъна и гъбите. Нарежете праза и чесъна на ситно, а гъбите на четвъртинки. Разрежете месото ( почистено от ципите) на 4 равни парчета и го овкусете със сол и черен пипер.
Загрейте олиото и 20 г от маслото в чугунен тиган. Гответе месото от всяка страна за по 2-3 минути. Извадете. В същия съд добавете останалото масло и запържете чесъна и праза.
Добавете и гъбите и ги оставете да се запържат. След това налейте брендито и по желание фламбирайте. Налейте бульона, добавете дижонската горчица и сметаната. Овкусете се със сол, черен пипер и нарязана на ситно мащерка. Гответе, докато сосът се сгъсти.
Малко преди да е готов соса, върнете месото. Гответе още 2-3 минути и сервирайте.
Прочетете още:
- Телешко бонфиле със специален сос
- Телешко бонфиле с горчица и бяло вино
- Телешко варено с къри за обяд
- Вкусно телешко с чили
- Пълнен лук с телешка кайма и ориз