500 г телешко бонфиле
250 г дребни печурки
2 стръка праз (само бялата част)
1 скилидка чесън
80 г краве масло
20 мл олио
1 ч. л. дижонска горчица
100 мл бренди
100 мл телешки бульон
200 мл животинска сметана
4 стръка мащерка
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Почистете праза, чесъна и гъбите. Нарежете праза и чесъна на ситно, а гъбите – на четвъртинки. Разрежете месото (почистено от ципите) на 4 равни парчета и го овкусете със сол и черен пипер.
Загрейте олиото и 20 г от маслото в чугунен тиган. Гответе месото от всяка страна за по 2-3 минути. Извадете.
В същия съд добавете останалото масло и запържете чесъна и праза. Добавете и гъбите и ги оставете да се запържат. След това налейте брендито и по желание фламбирайте.
Налейте бульона, добавете дижонската горчица и сметаната. Овкусете със сол, черен пипер и наситнена мащерка. Гответе, докато сосът се сгъсти. Малко преди да стане готов сосът, върнете месото. Гответе още 2-3 минути и сервирайте.
Прочетете още:
Телешко бонфиле със специален сос
Телешко бонфиле с горчица и бяло вино
Пълнен лук с телешка кайма и ориз