телешко месо - 1.2 кг
картофи - 6 броя
лук - 1 глава
чушки - 1 бр
чесън - 1 скилидка
моркови - 1 бр
целина - 1 стрък
брашно - 1 с.л.
стерелизирани белени домати - 400 гр
масло - 2 с.л.
пармезан - 1 ч.ч.
зехтин - 100 мл
сол
черен пипер
Великолепно телешко с домати и печено пюре! Перфектната рецепта за онези от вас, които харесват телешкото месо и най-вече не се страхуват да го готвят. С това невероятно вкусно предложение на Mate Kitchen ще се убедите, че въобще не е страшно.
За телешко с домати и печено пюре са подходящи врат или плешка, защото в тях има и мазнина и месото е по-сочно. Основно правило е телешкото да се реже напречно на мускулните влакна дори и когато ще го варите, защото така се запазва по-крехко. Когато ще го правите задушено, както е в този случай, най-подходящи са не само плешката и вратът, но и джоланът.
Сосът на това телешко става с много богат вкус заради разнообразието от зеленчуци в него. Макар че сме кръстили рецептата телешко с домати, те реално са течният елемент, който обединява всичко. Те изобщо не са много и не доминират като вкус. Имаме сладостта от лука и морковите в комбинация със специфичния аромат на целината, който изключително много подхожда на телешкото месо.
Получава се много вкусно и ефектно ястие, защото върху задушеното телешко месо с доматения сос се покрива дебел слой картофено пюре и се запича с малко пармезан отгоре. Не ви трябва да правите гарнитура, уверяват Mate Kitchen. Наливате си само чаша червено вино и си хапвате с удоволствие и без мярка.
Начин на приготвяне:
1. Нарежете месото на хапки.
2. Загрейте зехтина и запържете месото до порозовяване за 5-6 минути.
3. Прибавете нарязаните на ситно лук, чесън, чушка, морков и целина и задушавайте 3-4 минути. Поръсете с брашното и го оставете да се запържи за 2-3 минути.
4. Сложете доматите и червения пипер.
5. Поръсете със сол и пипер и допълнете вода колкото да покрие месото до средата.
6. Покрийте с капак тенджерата и варете ястието на тих огън около час и 15 минути, докато месото омекне, а сосът се сгъсти.
7. Междувременно нарежете на ситно картофите и ги варете докато омекнат.
8. Прецедете ги и ги намачкайте на пюре. Посолете, прибавете маслото и половината пармезан. Разбъркайте.
9. Сложете месото в продълговата тава и покрийте с пюрето.
10. Поръсете с останалия пармезан, печете на 200 градуса за 15 минути, докато порозовее.
Внимание: Съдържа брашно, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа масло, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа пармезан, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа целина, което може да предизвика алергични реакции.