телешки стек - 2 бр.
червено вино - 250 мл
масло - 100 гр
чесън - 3-4 скилидки
пресен розмарин - 2-3 стръка
прясна мащерка - 3-4 стръка
кафява захар - 1 с.л.
балсамов оцет - 2 с.л.
Начин на приготвяне:
1. Подправете стековете от бонфиле равномерно със сол и черен пипер от двете страни.
2. В тиган сложете 2/3 от маслото, обелените и смачкани скилидки чесън, мащерката и розмарина. След като маслото се стопи, поставете стековете в тигана и ги запечатайте от всички страни, като регулярно поливате с масло от тигана.
3. Прехвърлете запечатаните стекове в малка тавичка. Върху всеки от тях поставете по парче масло и печете на 180 градуса за около 10-12 минути или повече в зависимост от това как предпочитате вашия стек.
4. През това време към останалото масло и подправки в тигана добавете виното, кафявата захар, балсамовия оцет, сол и черен пипер на вкус. Редуцирайте, докато остане половината от соса.
5. Извадете месото от фурната и го завийте с алуминиево фолио да се задуши за десетина минути. Поднесете стековете полети със сос и гарнитура по желание.
Внимание: Съдържа масло, което може да предизвика алергични реакции.