За еликсира:
100 г осолени филенца аншоа
3 големи скилидки чесън
2.5 с.л. лимонов сок
175 мл зехтин екстра върджин
125 мл студена вода
За сервиране:
2-3 бр. червена цикория
репички
1 телешки стек (дебелина 2.5 см)
див лук
Начин на приготвяне:
1. Сложете филенцата аншоа в купа със студена вода за 5 минути, за да се обезсолят. След това ги подсушете и отстранете гръбначната кост заедно с опашката.
2. В блендер сипете зехтина, лимоновия сок и водата. Добавете обелените скилидки чесън и филенцата аншоа. Пасирайте до гладкост.
3. Пресипете еликсира в купичка. Поднесете с отделени листа цикория.
4. Поръсете телешки стек със сол и черен пипер от двете страни и го изпечете в силно загрят грил-тиган за по 3 минути от всяка страна. Увийте пържолата в алуминиево фолио и оставете да почине 5 минути. След това нарежете месото на тънки парчета и ги подредете рехаво в голяма чиния. Поръсете с няколко с.л. еликсир от аншоа. Поръсете със ситно нарязан див лук.