600 г смляна телешка плешка
1 малка глава червен лук
1/2 връзка магданоза
2 ч.л. пипер меланж
1/2 ч.л. смлян бахар
1/2 ч.л. сух риган
2 ч.л. сол
50 мл зехтин
За хумуса:
400 г нахут от консерва
2 с.л. сусамов тахан
сокът от 1 лимон
2 скилидки чесън
100 мл студено пресован зехтин
1 щипка кимион
сол на вкус
За киселото мляко:
200 г кисело мляко
прясна мента на вкус
сол на вкус
За поднасяне:
2 питки гръцки хляб
зехтин за намазване
стрък мента
Начин на приготвяне:
1. Нарежете на много ситно лука и магданоза за кюфтетата.
2. Разбъркайте много добре смляното месо с бахара, ригана, сол, пипер меланж, лука, зехтина и магданоза.
3. Оформете кюфтета и ги приберете в хладилника за 30 минути.
4. Загрейте малко зехтин в тиган с незалепващо покритие и изпържете кюфтетата от двете страни до готовност.
5. За хумуса пюрирайте нахута с чесъна, сока от лимон, зехтина, кимиона, тахана и сол на вкус.
6. За млечния сос наситнете ментата и я разбъркайте с киселото мляко и сол на вкус.
7. Намажете питките със зехтин и ги запечете във фурната до златисто.
8. Сервирайте кюфтетата с хумуса, овкусеното кисело мляко, капки зехтин, стрък мента и запечения хляб.