Необходими продукти:
2 бр. телешки джолан
5-6 средно малки лукчета
10 скилидки чесън
3 големи моркова
1 голям батат (сладък картоф)
2 картофа
глава целина
1/2 дюля
10 стръка прясна мащерка
400 мл червено вино
2 дафинови листа
10 зърна черен пипер
100 мл зехтин
1 ч.л. червен пипер
черен пипер
сол
Начин на приготвяне:
Измийте парчетата месо. Не почиствайте нищо. Не махайте и кокала. Той ще направи чуден бульон, а и мозъкът е много вкусен. С помощта на остър нож направете малки прорези в месото и го шпиковайте с малки скилидки чесън от двете страни. Поръсете със сол и черен пипер и запечатайте за няколко минути на силен огън в тиган с малко зехтин.
Прехвърлете в гювеча. Обелете зеленчуците. Нарежете при телешкото един голям сладък картоф, трите моркова, картофите, целината и дюлята. Сложете обелените цели лукчета и скилидки чесън. Поръсете с прясна мащерка, сол, черен пипер и червен пипер. Добавете зърната черен пипер, дафиновите листа и полейте с червено вино и зехтин. Разбъркайте внимателно.
Накрая поставете няколко цели клонки прясна мащерка и налейте вода, до три пръста под нивото на зеленчуците. Захлупете капака и пъхнете гювеча в студена фурна на 200 градуса за половин час, след което превключете на 150 градуса и гответе на бавен огън 3 часа.
Поднесете ястието топло, декорирано със стрък прясна мащерка, в компанията на чаша червено вино.