кайма смес - 600 гр
гъби - 100 гр
кашкавал - 100 гр
лук - 1/2 глава
магданоз - 8 стръка
чубрица - 1 ч.л.
черен пипер - 1 ч.л.
червен пипер - 1 ч.л.
Голямото, богато и сочно татарско кюфте е типична рецепта за балканския регион. То е от онези ястия, чиято национална принадлежност трудно може да бъде посочена с категоричност. За Mate Kitchen обаче е по-важно храната да е вкусна, а не от коя държава идва. Кулинарните граници в света паднаха отдавна.
Любимата ни рецепта за татарско кюфте, която избрахме да споделим с вас, се придържа към класическите съставки на плънката – пресни гъби и кашкавал. Може да срещнете и варианти със стерилизирана сладка царевица, кисели краставички, червени чушки, люта чушка. Изберете онзи, който ви допада най-много.
Mate Kitchen ползваха кайма смес от телешко и свинско. Татарско кюфте обаче може да се приготви и от изцяло телешка или свинска кайма, както и от смляно агнешко.
Удобството на грил тигана ни позволява да си приготвяме подобни ястия вкъщи по-често. Освен на грил тиган (скара), татарското кюфте може да се изпече във фурната или пък да се изпържи в обилно количество мазнина – въпрос на вкус. Класическа гарнитура за него са пържените картофи и пресните домати и краставици. Ако държите на картофите и обичате пикантното, ви предлагаме да опитате нещо различно с нашата рецепта за пикантни картофи. Вкусът на татарското кюфте се съчетава чудесно и с традиционната българска лютика. Добавете само чаша студена бира и… воала. Добър апетит!
Начин на приготвяне:
1. Омесете каймата със ситно нарязания лук, чубрицата, черния и червения пипер и наситнения магданоз. Сложете я в хладилник поне за час, за да се смесят ароматите.
2. През това време нарежете гъбите на тънки полумесеци, а кашкавала настържете на едро.
3. Разделете каймата на големи топчета, около 150 г всяко.
4. Разстелете всяко от тях, напълнете с гъби и кашкавал, затворете и оформете кюфте, което изпечете на скара или оребрен тиган.
5. Сервирайте татарските кюфтета топли, с лютеница или сезонни зеленчуци.
Бележки: Това ястие е подходящо за хора, страдащи от диабет, както и за деца. Одобрено от д-р Райна Стоянова, специализант по ендокринология и болести на обмяната.
Внимание: Съдържа кашкавал, което може да предизвика алергични реакции.