За маринатата
свински врат без кост - 300 гр
пилешко филе - 300 гр
бекон - 150 гр
гъби - 150 гр
чушки - 2 бр
лук - 1 глава
За шишчетата
бяло вино - 150 мл
соев сос - 40 мл
олио - 1 кафена чаша
черен пипер - 1 щипка
чубрица - 1 щипка
Всички, които обичат месо, ще оценят тези татарски шишчета. В тях определено има какво да се яде. Има свинско, има пилешко, има гъби, има бекон, има зеленчуци. Месцето се маринова предварително в смес от бяло вино, олио, соев сос, черен пипер и чубрица. Оставете го поне час в нея, а при възможност – една нощ, съветват от Mate Kitchen. Така ще поеме по-добре вкусовете и ще остане още по-крехко.
Много важна стъпка, преди да започнете да редите продуктите за вашите татарски шишчета, е да накиснете самите шишчета в студена вода. Това, разбира се, важи, ако ползвате дървени шишчета. Ако не го направите, рискувате да се овъглят по време на печенето и да променят вкуса на месото. Половин час им е напълно достатъчно – точно колкото да нарежете зеленчуците и да си приготвите скарата и посудата, нужна за печенето.
И като казахме зеленчуци, класиката за татарски шишчета и въобще за шишчета са лук, чушки и гъби. Те дават най-хубав вкус на печеното месо. Можете да ползвате два вида чушки – зелени и червени – за по-богат вкус. Ако гъбите са по-дребни, ги оставете цели. Важно е всички продукти да са с приблизително еднакви размери, за да могат да се изпекат равномерно. Имайте предвид, че на свинското месо му трябва малко повече време, отколкото на пилешкото и зеленчуците, така че от Mate Kitchen предупреждават да не бързате.
Начин на приготвяне:
За маринатата
1. Нарежете лука, чушките, бекона и гъбите на парчета с големината на късчетата месо.
2. Ако ползвате дървени шишчета, ги накиснете предварително във вода.
3. На шишчетата редувайте лук, свинско месо, чушка, пиле, бекон, гъба.
4. Печете ги на скара или на грил тиган до готовност.
За шишчетата
1. Смесете в купа всички продукти за маринатата.
2. Нарежете двата вида месо на еднакви по големина парчета и ги мариновайте за около 5 часа, най-добре цяла нощ.