Необходими продукти:
200 г козе саламурено сирене
50 мл зехтин
6 яйца
1 малък патладжан
1 глава червен лук
1 червена чушка
1 зелена чушка
1 тиквичка
2 скилидки чесън
сол и черен пипер на вкус
за соса:
800 г домати от консерва (на кубчета)
4 скилидки чесън
1 глава лук
6 стръка мащерка
50 мл зехтин
1 щипка захар
сол на вкус
за блата:
200 г брашно (+ за разточване)
100 г краве масло (студено)
30 г орехи
1 жълтък
сол на вкус
Начин на приготвяне:
Орехите за тестото се смилат и се разбъркват с брашното и солта. Добавя се маслото, нарязано на кубчета, и се претрива с ръце, докато се получат трохи.
Прибавят се жълтъкът и около 30 мл студена вода.
Бързо се замесва ронливо тесто, увива се в прозрачно фолио и се прибира в хладилник за 30 минути.
Лукът и чесънът за соса се наситняват и се запържват в зехтина. Когато започнат да се карамелизират, се наливат доматите. Добавят се и листенцата от мащерка. Готви се на слаб огън около 10 минути.
Сосът се овкусява със сол, захар и черен пипер и се пасира.
Тестото се разточва върху набрашнен плот и се прехвърля в квадратна форма за печене с подвижно дъно, застлана с пергаментова хартия. Прибира се в хладилник за 30 минути.
След това се изважда, покрива се с хартия и се засипва с морска сол. Пече се 15–20 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор и се оставя, да се охлади.
Патладжанът се обелва и се нарязва на шайби, които се посоляват и се оставят да престоят 30 минути, за да излезе горчивата вода. След това се измиват и се подсушават.
Лукът и чушките се почистват, тиквичката се измива добре, нарязват се на шайби.
Охладеният блат се намазва с част от соса. Отгоре се подреждат шайбите зеленчуци, като се редуват.
Чесънът се стрива на паста с щипка сол и се разбърква с около 30 мл зехтин, черен пипер и сол на вкус. Зеленчуците се намазват с чесновия зехтин. Тартът се пече около 30 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор.
Яйцата се пържат на очи в останалия зехтин.
Тартът се нарязва на 6 парчета. Сервира се с останалия доматен сос, пържените яйца и натрошено сирене.
Не пропускайте нито една от прекрасните ни рецепти в рубриката "Вкусно", като се абонирате за нашия кулинарен бюлетин тук >>>
Вижте предложенията за десерт:
7 рецепти за постни десерти
Сурово брауни
Ястия, които са по-вкусни на следващия ден
Рецепти само с три продукта
Брауни с червено цвекло
Здравословни, шоколадови бонбони