Необходими продукти:
500 г чери доматчета
2 с.л. олио/зехтин
1 с.л. мед
шепа галета
500 г бутертесто
1 яйце
100-150 гр сирене ементал/ грюер
шепа пресен босилек/ риган/ мента
Начин на приготвяне:
В тиган слагаме малко мазнина, 1 с.л мед (или 1 с.л. кафява захар), добавяме чери доматите (възможно най-малки като размер), посоляваме ги, захлупваме с капак и оставаме на котлона. Изрязваме бутер тестото по формата на тавичката, в която ще печем тарта.
Докато се задушават доматите разбиваме с вилица яйцето, с което ще намажем тестото.
В тавичката слагаме доматите (като не сипваме сосчето!), поръсваме с хлебните трохи (или галета), черен пипер, накъсваме пресен риган и босилек (може и сух), накрая слагаме и ементала.
„Захлупваме“ тарта и самото тесто оформяме като „борд“. Отгоре намазваме с яйцето цялото тесто.
Печем 20 мин на предварително загрята на 200 градуса фурна.
След като се изпече, оставяме да изстине за 5-10 минути, изливаме сосчето (ако е пуснало такова) и обръщаме тарта в чиния. Отгоре украсяваме с пресен босилек.
Не пропускайте нито една от прекрасните ни рецепти в рубриката "Вкусно", като се абонирате за нашия кулинарен бюлетин тук >>>
Прочетете още: