400 г червена леща
8 филийки корен джинджифил
1 дафинов лист
50 г масло
10 скилидки чесън
4 ч.л. семена кимион
1 ч.л. едър лют червен пипер
сол и черен пипер
Начин на приготвяне:
1. Изплакнете лещата под течаща вода и я сложете в тенджера. Залейте с 1 1/2 литър вода (или бульон) и добавете дафиновия лист и филийките джинджифил. Захлупете, щом лещата заври, намалете силата на огъня и оставете да къкри в продължение на 10-15 минути, като през първия етап на варенето обирате образувалата се пяна по повърхността. Овкусете със сол и черен пипер и разбъркайте.
2. За тарката разтопете маслото на умерен огън, докато започне да образува пяна. Добавете нарязаните на филийки скилидки чесън, семената кимион и люспите лют пипер. Разбъркайте за 1 минута и дръпнете от огъня.
3. За основа на тарка дала сипете варен ориз басмати. Върху него сипете червена леща, а най-отгоре тарката. Поръсете с листа кориандър.