Необходими продукти:
за тестото:
400 гр. картофи
300 гр. брашно
1 яйце
1 с. л. Олио
1 ½ ч. л. суха мая
1 ч. л. захар
1 ч. л. сол
сусам за поръсване
за пълнежа:
500 гр. телешка кайма
250 гр. сирене „Чедър“
30 мл. олио
2 филии бял хляб
1 глава лук
½ ч. л. пушен лют пипер
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Картофите се сваряват и намачкват.
Маята и захарта се разтварят в около 2 с. л. топла вода.
Картофите се смесват с олиото, брашното и солта.
Сипва се разтворената мая и се замесва меко тесто. Оставя се да втаса в намазана с олио купа.
Хлябът за кюфтетата се накисва във вода.
Лукът се настъргва и се смесва с каймата, отцедения хляб, олиото, лютия пипер, сол и черен пипер на вкус.
Оформят се 6 кюфтета. Готвят се в загрят намазнен тиган до полуготовност. Охлаждат се.
Тестото се разделя на 6 топки. Всяка топка се изтънява, слага се резен сирене, отгоре кюфте и тестото се затваря добре.
Така оформените питки се подреждат в тава с незалепващо покритие и се оставят да втасат.
Мажат се с разбито яйце и се поръсват със сусам.
Пекат се в загрята на 200 градуса фурна, с вентилатор, до готовност – 15 минути.
Не пропускайте нито една от прекрасните ни рецепти в рубриката "Вкусно", като се абонирате за нашия кулинарен бюлетин тук >>>
Други рецепти:
Кюфтета по чирпански
Кюфтета и тирамису
Кюфтета от фиде
Пълнени кюфтета с гъби и сметана