свинско месо - 600 гр
ориз - 400 гр
маслини - 200 гр
праз - 2-3 стръка
моркови - 2 бр
стерилизирани домати на кубчета - 1 кутия
олио - 100 мл
чубрица - 1 ч.л.
червен пипер - 1 ч.л.
сол на вкус
черен пипер на вкус
Готвили сме свинско с праз, ориз с маслини, свинско с ориз, ориз с домати, славянски гювеч – постни и месни домашни гозби, все любими на Mate Kitchen. Този път решихме да съберем всички вкусове в една чиния и да ви направим свинско с праз, ориз и маслини. Разкошна зимна гозба, върви идеално с туршия или кисело зеле с червен пипер и олио. Хляб не ви трябва, достатъчно питателна е, но пък чаша вино определено ще ви дойде добре.
Ако в семейството ви има почитатели на месото и се чувствате изчерпани откъм идеи как да го приготвяте, опитайте това свинско с праз, ориз и маслини. Вкусът е интересен. Наистина имате чувството, че сте събрали всичките си любими рецепти в една. Сладостта на праза и ориза, солеността на маслините, специфичната киселина на доматите… Малко от това ще ви засити доволно. Ако искате гозбата да има по-отчетлив кисел вкус, ползвайте зелени маслини.
Добре е да вземете за това ястие шарено месо, тъй като оризът има нужда от мазнина, за да стане вкусен, препоръчват от Mate Kitchen. А пък и самото свинско трябва да остане сочно и крехко след печенето, а не да стои на трески.
Бихте могли да замените водата със зеленчуков бульон и да добавите лют пипер, ако обичате. Или пък да оставите този детайл за финала, при поднасянето.
Начин на приготвяне:
1. Нарежете месото на кубчета, овкусете го със сол и черен пипер и хубаво втрийте подправките с ръце.
2. Загрейте олиото в тенджера и задушете месото за около 7-8 минути.
3. През това време нарежете морковите на ситни кубчета и ги прибавете към месото. Нарежете праза на дребно и щом морковите поомекнат, го прибавете в тенджерата.
4. Задушавайте всичко 2-3 минути и прибавете и ориза. Разбъркайте много добре и задушавайте докато стане прозрачен.
5. Подправете с червения пипер, чубрицата, сол и черен пипер на вкус. Разбъркайте добре, прибавете 1 част гореща вода и оставете ястието да къкри на тих огън.
6. След като оризът поеме течността, прибавете доматите и маслините. Разбъркайте добре и прехвърлете всичко в подходяща тава. Налейте още 2 части гореща вода.
7. Гответе в предварително загрята на 200 градуса фурна за 30-35 минути, докато оризът поеме цялата течност и месото се сготви напълно.