свинско месо - 600 гр
ориз - 300 гр
лук - 2 глави
чушки - 2 бр
моркови - 2 бр
магданоз - 1/2 връзки
сол на вкус
черен пипер на вкус
Има ястия, които те карат да се чувстваш вкъщи, независимо къде се намираш, и вкусното свинско с ориз е едно от тях. Две са условията, за да бъде съвършено – хубаво месо и качествен ориз. Ние го направихме с ориз “Екстра Крина”. Едрите му и лъскави зърна абсорбират много добре и са подходящи за традиционни рецепти като пълнени чушки, мляко с ориз, пиле или свинско ориз, сарми.
За да стане по-вкусно ястието, вземете шарено месо. Мазнината, която се стапя по време на готвенето, овкусява ориза и зеленчуците и придава чудесен аромат. Освен това месото не става така сухо. Чистото свинско, без мазнини, запазете за по-елегантни ястия като винен кебап например. По-голямата част от готвенето на месото направете, преди да го сложите в тавата. То няма да прекара дълго време във фурната, така че не разчитайте да се изпече.
В рецептата за свинско с ориз нямате нужда от много подправки. Черният пипер е напълно достатъчен. Само по себе си свинското е достатъчно вкусно и не иска особени “подобрения”. Когато го поднасяте, можете да го поръсите с чили. Приятната лютивина ще го направи още-неустоимо. Добавете му чаша червено вино и вкусна туршия за компания, гарантирано ще си оближете пръстите. Ако няма да се виждате с никого, можете да си позволите и скилидка-две чесън.
Какво друго? Това е всичко. Гответе с удоволствие, хапвайте си с мярка, но задължително вкусна храна, и… наздраве!
Начин на приготвяне:
1. Нарежете месото на парчета и го запържете в дълбок тиган. Извадете го и го оставете встрани.
2. В чист тиган запържете нарязаните на ситно лук, чушки и моркови. Когато зеленчуците поомекнат, върнете месото при тях и оставете да се готвят заедно 5-6 минути. От време на време разбърквайте.
3. Изчистете и измийте ориза и го добавете към месото и зеленчуците. Разбъркайте и оставете да се готвят заедно няколко минути.
4. Налейте около 100 мл топла вода, подправете със сол и черен пипер и оставете на котлона докато оризът поеме течността. Накрая добавете и нарязания магданоз.
5. Прехвърлете ориза и месото в тава. Налейте топла вода в съотношение 1:3,5 (ориз към вода) и печете докато течността се изпари, а оризът омекне.