свинско месо - 1 кг
лук - 3 глави
ябълки - 3-4 бр
праз - 1 стрък
стафиди - 100 гр
масло - 100 гр
горчица - 2 с.л.
пресен розмарин - 2-3 стръка
прясна мащерка - 4-5 стръка
бяло вино - 50 мл
сол на вкус
черен пипер на вкус
За ценители е тази рецепта на Mate Kitchen за свинско с лук, ябълки и стафиди. Крехко, сочно, сладникаво, изненадващо – нищо общо с традиционните начини за приготвяне на свинско месо. Ще ви изкуши, ако не се страхувате да комбинирате сладко със солено и най-вече свинско с плодове.
Винаги сме казвали, че свинското и ябълките си подхождат и това ястие е поредното доказателство. Ако все още не сте убедени или пък се страхувате да опитате, винаги можете да започнете с нещо по-просто. Изпечете си хубава, сочна вратна пържола и след това на скарата или оребрения тиган сложете нарязана на кръгчета ябълка. Оставете я да се запече и щом ръбчетата започнат да се карамелизират, обърнете и повторете от другата страна. После я поднесете с месото. Опитате ли веднъж, завинаги ще се влюбите в тази комбинация и тогава нашето свинско с лук, ябълки и стафиди ще ви се стори много по-примамливо.
Имаме няколко различни вкуса, които се допълват великолепно. Сладостта на лука със сладостта на ябълките и приятните кисели нотки от стафидите. Дъхът на бяло вино, пикантността на горчицата и остротата на мащерката и розмарина. Не е сладко, балансирано е.
Картофите, които са обичайната гарнитура за месото, няма да ви липсват нито за секунда. Ако все пак държите на тях, може да си направите печени картофи на шайби с мащерка, предлагат от Mate Kitchen. Така ще можете да се насладите и на вкуса на свинското с ябълки, и на картофите, но без да ги готвите заедно.
Начин на приготвяне:
1. Накиснете стафидите в бяло вино.
2. Нарежете месото на порционни парчета и го задушете в разтопеното масло. Подправете със сол и черен пипер.
3. Щом месото смени цвета си, при него сложете нарязания на полумесеци лук. Задушете за около 10 минути и прехвърлете всичко в подходяща тавичка.
4. Към тях прибавете нарязания на ситно праз и обелените и нарязани на кубчета ябълки.
5. Към накиснатите в бяло вино стафиди прибавете горчицата и разбъркайте. Изсипете тази смес към останалите продукти в тавата, овкусете с пресен розмарин и мащерка, разбъркайте и печете в предварително загрята на 200 градуса фурна до златист загар.
Внимание: Съдържа горчица, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа масло, което може да предизвика алергични реакции.