1,4 кг свински врат (цяло парче)
200 мл бяло вино
1 глава лук
1 морков
за ароматната кора:
70 г сушени ябълки (сочни)
50 мл бренди
100 г орехи
3 скилидки чесън
50 г ретро горчица
1/2 ч. л. сухо чили
1 стрък пресен чесън
3 стръка прясна мащерка
100 мл течна животинска сметана
1 ч. л. маринован зелен пипер на зърна
сол и черен пипер на вкус
за гарнитурата:
1 глава целина (около 1 кг)
50 г краве масло
200 г киноа
1 с. л. лимонов сок
1 стрък мащерка
1 с. л. мед
1 ч. л. горчица
4 стръка магданоз
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Залейте ябълките с 50 мл гореща вода и брендито и ги оставете за 10 минути да набъбнат. Смелете в блендер чесъна, орехите, горчицата, чилито, листата от розмарина и мащерката, солта и черния пипер. Прибавете отцедените ябълки, зеления пипер и сметаната и отново разбийте.
Намажете месото с ароматната смес и оставете за една нощ в хладилник. Загрейте фурната на 180 градуса (с вентилатор). Сложете месото в тава, добавете нарязаните на едро лук и морков, налейте виното и покрийте с алуминиево фолио. Печете 1 час, отстранете фолиото и запечете за още поне 30 минути. Охладете леко. Нарежете сервирайте.
За гарнитурата обелете целината и я нарежете на кубчета. Загрейте маслото в тиган. Сложете целината, добавете лимоновия сок, мащерката, горчицата, меда, сол и пипер и разбъркайте. Налейте 100 мл вода и похлупете. Гответе, докато остане леко хрупкава в средата.
Сварете киноата в подсолена вода и я отцедете. Разбъркайта я с готовата целина и наситнения магданоз. Поднесете месото с гарнитурата.
Прочетете още:
- Спагети със свинско месо
- Пълнени камби със свинско
- Печено свинско каре с маково семе
- Свинско с фъстъци за 20 минути