1,8 кг свински врат (без кост)
60 г ретро горчица
50 г сушени кайсии (сочни)
40 мл зехтин
2 скилидки чесън
1 портокал
1 стрък розмарин
1 ч. л. сос „Шрирача“
1/2 ч. л. пушен червен пипер
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Месото се намазва със зехтин и се посолява, запича се в сух сгорещен тиган, за да хване златиста коричка от всички страни. Маха се от котлона и се поръсва със сол и черен пипер от всички страни.
В блендер се смесват настърганата кора и сокът от портокала, кайсиите, розмаринът, горчицата, сосът „Шрирача“, пушеният пипер, сол, черен пипер и чесънът. Смилат се.
Месото се намазва от всички страни със сместа и се слага в тава, застлана с пергаментова хартия. Покрива се с пергаментова хартия, а тавата се завива с алуминиево фолио.
Свинското се пече в загрята на 160 градуса фурна с вентилатор до готовност – около 4 часа. Охлажда се добре и се прибира в хладилник за няколко часа. Реже се на тънки парчета и се поднася с хляб.
Прочетете още:
Спагети със свинско месо
Пълнени камби със свинско
Печено свинско каре с маково семе
Свинско с фъстъци за 20 минути