свинско месо - 800 гр
ориз - 400 гр
гъби - 200 гр
чушки - 3-4 бр.
моркови - 3-4 бр.
лук - 2 глави
олио - 100 мл
сух магданоз - 1 с.л.
сол на вкус
черен пипер Vegeta на вкус
Няма да откажете порция топло свинско месо с ориз и черен пипер, нали? Този път ви предлагаме вечната класика, обогатена с повече зеленчуци и гъби и добре подправена със сух магданоз и повечко черен пипер. Топло, пикантно, ароматно и оризът е наситен с вкусове. Да си оближеш пръстите! И този път не ви трябва да добавяте още лютивина, стига ви само да си нарежете една свежа салатка.
За да си направите сочно свинско месо с ориз, месото трябва да е шарено, да има и мазнина в него. Тя, освен всичко друго, ще добави и вкус и аромат на ястието, а пък и оризът си има нужда от мазнина. Вратът е за предпочитане. Ако ползвате бут, ще стане на трески след двойната топлинна обработка. Тя се налага, тъй като на свинското му е нужно повече време да се сготви. С пилешко можете да си позволите да го запържите и след това да оставите да се досготви във фурната. Със свинското това е невъзможно, то задължително трябва да мине първо през тенджерата.
Любимото ни свинско месо с ориз носи на черен пипер. Става приятно пикантно, а ако черният пипер е едро смлян, вкусът му е още по-отчетлив. Ако искате бульонът да има по-хубав вкус, след първото отпенване на месото добавете вътре чаена лъжичка черен пипер на зърна. Този трик можете да прилагате и когато варите пилешко. Няма да съжалявате!
Добър апетит!
Начин на приготвяне:
1. Нарежете свинското месо на късчета и го сварете заедно с един морков и една глава лук, нарязани на едро, една чушка и сол на вкус. Варете го около 35-40 минути и отстранете от огъня.
2. В тенджера загрейте мазнината и в нея задушете на дребно нарязания лук, морковите, чушките и месото. След като зеленчуците поомекнат, добавете в тенджерата и обелените и нарязани на едро гъби.
3. Прибавете ориза и след като зрънцата станат стъклени, подправете със сухия магданоз, черния пипер и сол на вкус. Налейте 400 мл от прецедения бульон от месото и оставете да се вари на тих огън, като разбърквате регулярно докато цялата течност се усвои.
4. Прехвърлете всичко в тава, налейте още 800 мл бульон, разбъркайте добре и сложете в предварително загрята на 200 градуса фурна. Печете около 40-45 минути и поднесете.
Внимание: Съдържа сух магданоз, който може да предизвика алергични реакции.