Необходими продукти:
200 г сух нахут
700 г свинско месо
1 консерва домати (500-600 г)
1 морков
1 глава лук
2 бр. дафинов лист
2 скилидки чесън
1 с.л. доматено пюре
50 мл червен винен оцет
голяма щипка кафява захар
1 с.л. свинска мас
лют червен пипер на вкус (по желание)
стрък мащерка
магданоз
сол
Начин на приготвяне:
Почистете нахута, измийте го и го накиснете за една нощ в студена вода. Загрейте тиган с незалепващо покритие, разтопете маста и запечатайте месото, което предварително сте нарязали на хапки.
Извадете го от тигана и там поставете зеленчуците, дафиновите листа, чесъна, мащерката и лютия червен пипер. Добавете доматеното пюре, оцета и захарта, когато зеленчуците започнат да омекват. Оставете да поври за кратко.
Пасирайте доматите и ги прибавете към зеленчуците. Отново оставете да поврат за няколко минути и долейте 200-300 мл вода. Прибавете месото и изчакайте ястието да заври.
Прехвърлете свинското в подходящ съд за печене с капак и печете между 1 час и 45 минути и 2 часа в предварително загрята до 160 градуса (140 градуса с обдухване) фурна.
Сварете нахута. Когато месото е почти готово, прибавете отцедения нахут и допечете ястието за още 15-20 минути. Поръсете с пресен магданоз, непосредствено преди поднасяне.
Допълнителни насоки:
Имайте предвид, че след накисване и сваряване нахутът удвоява теглото и обема си.
Заменете сухия нахут с такъв от консерва. Така ще си спестите накисването и варенето на нахута.
Може да заместите свинската мас с друга мазнина по ваш вкус.
Свинско месо с нахут
Апетитна комбинация
22714