За 3 порции:
800 г свинско бон филе
1 бр. лук кромид/шалот
2-3 скилидки чесън
1 кг гъби
2 с.л. зехтин
150 мл. вода или пилешки бульон
сол и пипер на вкус
магданоз за сервиране
Рецептата е създадена от Топ Форма и е подходяща както за хора, които спазват техен хранителен режим, така и за всеки, който иска да се храни здравословно
Първата стъпка при приготвяне на ястието е да подготвите зеленчуците.
Нарежете 2/3 от гъбите на ситно, останалите на четвъртини, накълцайте лука и чесъна.
В средно голяма тенджера загрейте 1 лъжица зехтин и добавете лука, гответе за около 2-3 минути на средно висока температура. Добавете и чесъна, разбъркайте за около 30 сек и добавете нарязаните на ситно гъби. Разбърквайте периодично и когато гъбите добият златист цвят, добавете водата/бульона. Изчакайте сместа да заври оставете за около 2-3 мин и след това я пасирайте с пасатор или в блендър.
Нарежете свинското бон филе под наклон на флейки с дебелина 2- 2.5см. В тиган загрейте останалия зехтин и запечете гъбените четвъртини. Добавете свинските флейки и запечете за около минута всяка страна. Добавете гъбения сос, изчакайте да заври и оставете ястието на слаб огън за около 15 мин
Овкусете със сол и пипер. Аранжирайте флейките в средата на чинията, около тях наредете парчета гъби и накрая полейте със соса. Гарнирайте с накълцания магданоз.
Добър апетит!
Още вкусни и здравословни предложение: