свинско месо - 1 кг
кисело мляко - 500 гр
домати - 2 броя
масло - 110 гр
чесън - 1 скилидка
пита за сувлаки - 8 бр.
телешки бульон - 350 мл
риган - 1/2 ч.л.
червен пипер - 1/2 ч.л.
захар - 1 ч.л.
зехтин за намазване
сол на вкус
черен пипер на вкус
Обичаме пилешкото, но когато става въпрос за скара, сочните свински шишчета си остават непобедима класика. Обикновено ги поднасяме с печени или пресни зеленчуци, без много-много да му мислим. От Mate Kitchen обаче имат по-добра идея - с различен, свеж вкус и нетрадиционен начин за поднасяне върху приятно напоена в телешки бульон пита за сувлаки.
Задачата тук е да приготвите доматен сос, да затоплите бульона, да подредите всяка порция в отделна чиния и да добавите кисело мляко. Това изисква по-голяма работна площ, достатъчно съдове, хладилник. Самите свински шишчета се мариноват съвсем за кратко в риган и черен пипер. Обичайно с риган овкусяваме пилешките късчета за скара, но и на свинско стои много добре.
Тъй като рецептата е за шишчета с кисело мляко, вземете гъсто мляко с висок процент масленост, съветват от Mate Kitchen. Може да го смесите с цедено мляко за по-плътна и кремообразна текстура.
И понеже стана въпрос за пита за сувлаки, винаги можете да купите готови от магазина и само да ги претоплите. Ако държите на автентичния вкус и прясната храна както Mate Kitchen, може да си приготвите тези специални гръцки хлебчета, като замесите тестото сами и поднесете вашите свински шишчета върху домашен хляб.
Начин на приготвяне:
1. Нарежете свинското месо на кубчета с еднаква големина.
2. Нанижете кубчетата свинско месо на 8 шишчета, сложете ги в голяма чиния, поръсете с риган и овкусете със сол и черен пипер. След това ги полейте със зехтин. Завийте ги и ги оставете да се мариноват в хладилника.
3. През това време направете соса. За целта разтопете половината масло в тиган, прибавете чесъна и гответе за 1-2 минути на ниска температура. След това прибавете доматите, захарта и червения пипер. Овкусете с черен пипер и го оставете да поври 5-10 минути или докато се сгъсти.
4. Свалете соса от котлона и оставете да изстине, след което го охладете в хладилник.
5. 1 час преди сервиране затоплете грила или запалете барбекюто. Намажете двете страни на питите с останалото масло, което предварително сте разтопили. Запечете ги от двете страни и ги дръжте топли.
6. Сложете шишчетата на грила/барбекюто за 10-15 минути, докато се сготвят. Мажете ги със зехтин и ги обръщайте често.
7. През това време затоплете телешкия бульон и доматения сос в различни съдове. Нарежете пита на парчета и ги разделете в индивидуални супени чинии.
8. Сипете 5-6 лъжици от топлия бульон във всяка чиния и разпределете 2-3 лъжици кисело мляко отгоре. Изнижете месото от 2 шишчета във всяка чиния, отгоре добавете 3-4 лъжици доматен сос и поръсете с черен и червен пипер на вкус.
Внимание: Съдържа кисело мляко и масло, които могат да предизвикат алергични реакции.