Свински шишчета с кисело мляко

За да внесете разнообразие в любимата рецепта

3 от общо 15 гласа
70 мин.
Необходими продукти

свинско месо - 1 кг

кисело мляко - 500 гр

домати - 2 броя

масло - 110 гр

чесън - 1 скилидка

пита за сувлаки - 8 бр.

телешки бульон - 350 мл

риган - 1/2 ч.л.

червен пипер - 1/2 ч.л.

захар - 1 ч.л.

зехтин за намазване

сол на вкус

черен пипер на вкус

Обичаме пилешкото, но когато става въпрос за скара, сочните свински шишчета си остават непобедима класика. Обикновено ги поднасяме с печени или пресни зеленчуци, без много-много да му мислим. От Mate Kitchen обаче имат по-добра идея - с различен, свеж вкус и нетрадиционен начин за поднасяне върху приятно напоена в телешки бульон пита за сувлаки.

Задачата тук е да приготвите доматен сос, да затоплите бульона, да подредите всяка порция в отделна чиния и да добавите кисело мляко. Това изисква по-голяма работна площ, достатъчно съдове, хладилник. Самите свински шишчета се мариноват съвсем за кратко в риган и черен пипер. Обичайно с риган овкусяваме пилешките късчета за скара, но и на свинско стои много добре.

Тъй като рецептата е за шишчета с кисело мляко, вземете гъсто мляко с висок процент масленост, съветват от Mate Kitchen. Може да го смесите с цедено мляко за по-плътна и кремообразна текстура.

И понеже стана въпрос за пита за сувлаки, винаги можете да купите готови от магазина и само да ги претоплите. Ако държите на автентичния вкус и прясната храна както Mate Kitchen, може да си приготвите тези специални гръцки хлебчета, като замесите тестото сами и поднесете вашите свински шишчета върху домашен хляб.

Начин на приготвяне:

1. Нарежете свинското месо на кубчета с еднаква големина.

2. Нанижете кубчетата свинско месо на 8 шишчета, сложете ги в голяма чиния, поръсете с риган и овкусете със сол и черен пипер. След това ги полейте със зехтин. Завийте ги и ги оставете да се мариноват в хладилника.

3. През това време направете соса. За целта разтопете половината масло в тиган, прибавете чесъна и гответе за 1-2 минути на ниска температура. След това прибавете доматите, захарта и червения пипер. Овкусете с черен пипер и го оставете да поври 5-10 минути или докато се сгъсти.

4. Свалете соса от котлона и оставете да изстине, след което го охладете в хладилник.

5. 1 час преди сервиране затоплете грила или запалете барбекюто. Намажете двете страни на питите с останалото масло, което предварително сте разтопили. Запечете ги от двете страни и ги дръжте топли.

6. Сложете шишчетата на грила/барбекюто за 10-15 минути, докато се сготвят. Мажете ги със зехтин и ги обръщайте често.

7. През това време затоплете телешкия бульон и доматения сос в различни съдове. Нарежете пита на парчета и ги разделете в индивидуални супени чинии.

8. Сипете 5-6 лъжици от топлия бульон във всяка чиния и разпределете 2-3 лъжици кисело мляко отгоре. Изнижете месото от 2 шишчета във всяка чиния, отгоре добавете 3-4 лъжици доматен сос и поръсете с черен и червен пипер на вкус.

Внимание: Съдържа кисело мляко и масло, които могат да предизвикат алергични реакции.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти