свински ребра - 2 кг
захар меласа Пасифлора - 150 гр
ром - 100 мл
лютиво-сладък сос - 150 мл
соев сос - 3 с.л.
горчица - 2 с.л.
чесън - 3 скилидки
лимони - 1/2 бр.
Черпим със сочни свински ребра всички почитатели на комбинацията от сладко и лютиво с месо. Това са едни от най-добрите ребърца, които сте опитвали. Мариновани с чесън, лимонов сок, соев сос, горчица, лютиво-сладък сос, ром и кафява захар. Изпечени бавно, на по-ниска температура, с разкошна глазура. А месото пада от ребрата и се топи в устата. Не върви да ги ядете с нож и вилица, просто е наложително да се изцапате. Само така ще можете после да си оближете пръстите – буквално.
Ще ви излъжем, ако кажем, че ще получите на свински ребра с такъв наситен вкус с каквато и да е кафява захар. За тази рецепта ние ползвахме захар “Меласа” на “Пасифлора”. Тя идва от остров Мавриций и се отличава с дълбок и наситен аромат и характерен тъмен цвят и консистенция. Заради щадящия процес на преработка на захарната тръстика, се запазват ценните минерали калций, желязо, калий, магнезий и манган. Количеството им в захар “Меласа” е в пъти повече от обикновената кафява захар.
Освен тези неустоими свински ребра, със захар “Меласа” можете да направите и различни десерти, особено кексчета. Много подходяща е за коледни сладкиши заради характерния си аромат на меласа. В комбинация с ром и стафиди се получава истинска експлозия от ухания и вкусове. Разбира се, ще обогати и BBQ сосовете, които ползвате и ще придаде на месото несравнима сладост и ухание.
Опитайте, резултатът е гарантиран!
Начин на приготвяне:
1. В купа смесете счукания чесън, лимоновия сок, рома, меласата на "Пасифлора" и соевия сос. Разбъркайте добре и към тях прибавете горчицата и сладко-лютивия сос. Смесете всичко много добре.
2. Намажете обилно ребрата и от двете страни, сложете ги в тава с подходящ размер и ги залейте с остатъка от маринатата.
3. Завийте тавата с фолио и печете в предварително загрята на 200 градуса фурна за 45 минути. След това намалете на 160 градуса и печете още 2 часа.
4. Извадете тавата от фурната, махнете фолиото и като поливате регулярно със сос, печете на 200 градуса за още 30 минути.
Внимание: Съдържа горчица, което може да предизвика алергични реакции.