400 г свински врат без кост
4 глави лук
30 мл олио
1 ч.л. пушен червен пипер (непълна)
сол и черен пипер на вкус
За траханата:
200 г трахана
500 мл пилешки бульон
2 стръка магданоз
2 стръка мащерка
2 стръка джоджен
2 скилидки чесън
1-2 с.л. олио
сол на вкус
цедено кисело мляко за сервиране
Начин на приготвяне:
1. Нарежете месото на кубчета. Задушете го в олио с вода под капак. Овкусете го със сол.
2. Щом месото омекне, махнете капака и го оставете да се запържи до златисто.
3. Прибавете лука, нарязан на полумесеци, и го запържете до златисто.
4. Овкусете с червения и черния пипер и пресипете в купа.
5. За траханата нарежете на ситно чесъна и леко го запържете в съда от месото, като добавите и олиото. Прибавете траханата и разбъркайте.
6. Налейте бульона и овкусете със сол. Оставете да къкри 8–10 минути.
7. Дръпнете от котлона и разбъркайте с наситнените магданоз, мащерка и джоджен.
8. Поднесете месото с траханата, гарнирано с малко цедено кисело мляко за свежест.