4 бр. свински котлети
4 бр. ябълки
1 пръчка канела
1 с.л. кафява захар или мед
1 с.л. ябълков оцет
1 нар
3 стръка мащерка
80 г масло
2 с.л. зехтин
сол и черен пипер
За полентата:
1/2 ч.ч. фина полента
1 1/2 ч.ч. зеленчуков бульон
1 връзка мащерка
1 стрък розмарин
1 скилидка чесън
50 г масло
50 г пармезан
Начин на приготвяне:
1. Поръсете със сол и черен пипер свинските котлети от двете страни и ги оставете настрани за 10 минути.
2. Загрейте тиган и разтопете маслото в него. Поставете котлетите, гответе ги два по два и ги пържете по 4 минути от всяка страна. Извадете ги в тавичка и ги оставете да починат.
3. Нарежете ябълките на четвъртинки и ги почистете от семките и твърдата част. След това разрежете всяка четвъртинка на две. Поставете гив същия тиган заедно със стръковете мащерка и счупената на две пръчка канела. Добавете захар или мед и гответе до омекване. Деглазирайте с ябълковия оцет. Щом той се изпари, а ябълките се карамелизират, дръпнете от огъня и ги изспите върху свинските котлети.
4. В тенджерка сипете зеленчуковия бульон. Добавете обелената и смачкана скилидка чесън, стръковете мащерка и розмарин. Изчакайте сместа почти да заври, за да се ароматизира бульонът, след това извадете чесъна и подправките. Внимателно изсипете полентата, като бъркате непрекъснато с помощта на тел. Бъркайте в продължение на 6 минути, докато сместа стане гъста. Накрая добавете маслото и фино настъргания пармезан. Разбъркайте.
5. На дъното на чиния сипете тънък слой кремообразна полента. Върху нея поставете свински котлет. Полейте с карамелизирани ябълки и сос. Поръсете зърна нар.