Необходими продукти за 2 порции:
за котлетите:
2 свински котлета (400 г)
20 г горчица
50 мл бяло вино (ябълково)
30 г краве масло
4 скилидки чесън
1 стрък розмарин
зехтин за намазване
сол и черен пипер на вкус
за билковата коричка:
2 филии твърд хляб
5 стръка магданоз
1 стрък розмарин
4 стръка мащерка
1 стрък салвия
1 скилидка чесън
30 мл зехтин
1 щипка сол
за гарнитурата:
600 г дребни пресни картофи
2 стръка пресен лук
2 стръка пресен чесън
30 мл зехтин
40 г краве масло
1 стрък розмарин
1 щипка сол
2 щипки индийско орехче
4 с. л. заквасена сметана
2 стръка магданоз
Начин на приготвяне:
1. Картофите се измиват и варят на пара. Преди да се сложат в тенджерата е добре да се надупчат леко с вилица, за да не се разпукат при термичната обработка.
2. Хлябът се рони в купа и към него се прибавят останалите продукти за билковата коричка. Пасира се до получаването на трохи.
3. Котлетите се намазват със зехтин. Не се изтъняват с чук, за да останат сочни при печенето. Посоляват се и се поръсват с черен пипер.
4. Запечатват се за 2–3 минути от всяка страна в силно нагорещен тиган до получаване на златиста коричка. Когато се обърнат, върху изпечената страна се слага по една скилидка чесън и клонче розмарин за допълнително овкусяване.
5. Прехвърлят се в тава. Първо се намазват с тънък слой горчица от двете страни, а след това само от горе се покриват плътно с ароматните трохи. В тавата се слагат маслото, 2 обелени скилидки чесън и се налива виното. Котлетите се пекат в предварително загрята на 190 градуса фурна за 7–8 минути.
6. Лукът и чесънът за гарнитурата се наситняват. В тиган се налива зехтинът и се изчаква да се сгорещи. Картофите се слагат в тигана и ако е необходимо, по-едрите се нарязват наполовина. Добавя се маслото.
7. След като се зачервят, се прибавят розмаринът и наситнените лук и чесън. Бърка се непрекъснато 2–3 минути. Поръсва се с индийско орехче и сол, добавя се заквасената сметана и се овкусява с наситнения магданоз. Разбърква се и съдът се оттегля от огъня.
8. Котлетите се поставят в чинии, поливат се със соса от печенето и се гарнират с картофите. Украсяват се с розмарин и се сервират.
Не пропускайте нито една от прекрасните ни рецепти в рубриката "Вкусно", като се абонирате за нашия кулинарен бюлетин тук >>>
Прочетете още: