- 1 преден свински джолан
- 3 моркова
- 3 глави лук
- 150 мл бяло вино
- 0.5 глава чесън
- 3 стръка мащерка
- щипка кафява захар
- сол и черен пипер
- За пюрето:
- 500 г сладки картофи
- 50 мл течна сметана
- 50 г масло
- сол и черен пипер
- щипка смлян джинджифил
- щипка смлян кориандър
- За соса:
- 1 глава лук
- 1 скилидка чесън
- 50 г кафява захар
- 100 мл балсамов оцет
- сол и черен пипер
- 1 ч.л. горчица
- 1 с.л. мед
- 200 г ананас
- 1 ч.л. паста от хрян
- 2 стръка мащерка
- 1 с.л. брашно
- 30 г масло
- 2 черпака бульон
Начин на приготвяне:
За да приготвите свински джолан с грейви сос първо поръсете със сол джолана от двете страни и го сложете в тенджера под налягане. Добавете целите почистени моркови, небелените глави лук, предварително смачкани с ръка и скилидките чесън и залейте всичко с вода. Добавете бялото вино. Овкусете с кафява захар, сол, прясно смлян черен пипер, прясна мащерка. Затворете тенджерата и варете 1 час и 15 минути.
За пюрето обелете и нарежете на кубчета сладките картофи. Сложете ги в тенджера с вода и ги сварете. Прецедете ги и добавете масло и сметана към тях. Пасирайте до гладкост. Овкусете със сол, черен пипер, смлени джинжифил и кориандър.
В тиган с 2-3 с.л. олио запържете 1 нарязана глава лук и скилидка чесън. Добавете кафявата захар и балсамовия оцет. Овкусете със сол и черен пипер и оставете сместа да къкри докато се редуцира. Добавете 1 с.л. мед, нарязания на кубчета ананас и пастата от хрян. Разбъркайте и продължете да готвите до сваряване на ананаса.
Отворете тенджерата под налягане, след като сте изпуснали цялата пара. Извадете джолана и го поставете в тавичка, постлана с хартия за печене. С помощта на четка намажете месото с балсамовия сос. Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса 15-20 минути, като през 5 минути го мажете с още балсамов сос.
Пресипете останалия балсамов сос в купа и без да миете тигана го поставете върху котлона. В тигана сипете около половината сос от купата /с останалия мажете джолана по време на печенето/ и добавете 2 черпака от бульона на джолана, като сложите и парчета варени зеленчуци. Добавете сметана и масло и разбъркайте. Щом соса заври, добавете предварително разтворено брашно в бульон. Разбъркайте докато се появят балончета. Овкусете със сол и черен пипер.
Сервирайте парчета глазиран свински джолан на фурна върху канапе от пюре от сладки картофи, полято със сос с ананас и хрян. Поръсете със сол, сусам и нарязан на ситно пресен лук.
Прочетете още:
Спагети със свинско месо
Пълнени камби със свинско
Печено свинско каре с маково семе
Свинско с фъстъци за 20 минути