свински черен дроб - 1 кг
гъби - 350 гр
маслини - 200 гр
олио - 150 мл
брашно - 2 с.л.
лимони - 1 бр.
телешки бульон - 1/2 л
индийско орехче - 1 щипка
сол на вкус
черен пипер на вкус
Крехък свински черен дроб с гъби и маслини, с вкусен сос и лек дъх на индийско орехче е чудна гозба както за люта зима, така и за хладна пролет или настъпваща есен – все ще ви се услади, особено ако я поднесете с хубаво червено вино, гарантират от Mate Kitchen.
Свинският черен дроб с гъби е ястие със само три основни продукта – дроб, гъби, маслини. Няма лук или чушки, които да ви напомнят за яхния. Готви се в телешки бульон, което придава характерен вкус. Ако нямате бульон от кости, можете като компромис да ползвате кубче, но наистина само в краен случай. Маслините са черни, защото имат по-плътен и наситен вкус. Зелените киселеят и може да не ви допаднат тук, съветват кулинарите от Mate Kitchen.
Лимоновият сок е интересният финал в тази рецепта за свински черен дроб с гъби. Той носи свежест и балансира добре по-тежкия вкус на дроба. Нямаме навик да ги събираме в една чиния дори и лимонът да е само за украса, но те са добра комбинация. Ще ви хареса да поръсите с лимонов сок пържен черен дроб например.
Тъй като ястието има вкусен, но по-рядък сос, е добра идея да го поднесете върху картофено пюре или с качамак. Трябва да има нещо, което да попие соса, така че да не го похабите. Разбира се, топенето с мек хляб винаги е вариант - имате избор с тази рецепта от Mate Kitchen.
Начин на приготвяне:
1. Измийте и нарежете черния дроб на филийки.
2. Сложете брашното в чиния и го подправете със сол и черен пипер. Разбъркайте добре и оваляйте всички парчета черен дроб.
3. Загрейте олиото и изпържете дроба до златист загар. Извадете го и в същата мазнина запържете за 4-5 минути обелените и нарязани на едро гъби.
4. Върнете дроба при гъбите и ги гответе заедно за 7-8 минути. Налейте телешкия бульон и задушавайте ястието за 15 минути.
5. Накрая прибавете маслините, овкусете с индийското орехче, сол, черен пипер и лимонов сок. Разбъркайте добре, отдръпнете от котлона и сервирайте с гарнитура по желание.
Внимание: Съдържа брашно, което може да предизвика алергични реакции.