500 г свинска кайма
4 сурови свински наденици
1 ч.л. едър лют червен пипер
1 с.л. жълти синапени семена
2 с.л. семена кориандър
4 скилидки чесън
бучка безсолно масло
шепа хлебни трохи
6 стръка пресен лук
1 лайм
сол и черен пипер
1 малък ананас
тъмнокафява захар
питки бриош
За салатата:
лют сос
3 с.л. майонеза
1 с.л. дижонска горчица
2 лайма, кора и сок
2 моркова
1 малка зелка червено зеле
Тези бургери се правят от свинска кайма, сурови свински наденички и стрити, предварително запечени, сухи подправки. Изпечени върху скара и съчетани с карамелизиран печен ананас и салата от червено зеле, моркови и майонеза в мека питка бриош, се превръщат в неустоимо удоволствие!
Начин на приготвяне:
1. Запечете семената синап и кориандър заедно с лютия червен пипер в сух тиган, докато започнат да отделят аромата си. Прехвърлете ги в хаванче и ги счукайте. Добавете сол и черен пипер и стрийте добре.
2. Сложете каймата в голяма купа. Обелете суровите наденички и ги сложете и тях в купата. Добавете счуканите подправки. Настържете скилидките чесън и кората на лаймовете. Добавете и нарязаната на тънки кръгчета бяла част на стръковете пресен лук. Накрая добавете хлебните трохи и маслото. Омесете всичко много добре с ръце.
3. Оформете плоски кюфтета, с дебелината на 1 пръст. Подредете ги в тавичка и ги поставете в хладилник за 30 минути.
4. Поставете кюфтетата върху скарата, на умерен огън и печете по 10-15 минути от всяка страна.
5. Разрежете ананаса на четвъртини, без да отстранявате дръжката му. Изрежете твърдата сърцевина на всяко парче. Поръсете вътрешната част с олио, а след това обилно с кафява захар. Поставете парчетата ананас върху скарата, със захарта надолу, върху директен огън. Печете 10 минути. След това изрежете кората на всяко парче и нарежете ананаса на ситно.
6. За колслото настържете червеното зеле и морковите в купа. Добавете настърганата кора и сока на 1 лайм. Овкусете със сол и черен пипер и разбъркайте добре.
6. За дресинга за салатата в купичка смесете майонезата, горчицата и няколко капки лют сос. Добавете и нарязаната на ситно зелена част на стръковете пресен лук. Разбъркайте добре. Добавете 80% от дресинга в салатата и разбъркайте много добре.
7. Разрежете питките бриош на две и запечете половинките на скарата. Намажете долната половина с малко от останалия дресинг, върху него подредете карамелизиран ананас, върху него поставете кюфтето, а върху него - колсло. Захлупете с горната половинкаа на питката.