свинска плешка - 1 кг
праз - 5 стръка
червени чушки - 5 броя
чесън - 3 скилидки
червено вино - 1/2 ч.ч.
зеленчуков бульон или вода - 1 ч.ч.
доматено пюре - 2 с.л.
масло - 50 гр
олио - 3 с.л.
червен пипер - 1 с.л.
чубрица - 1/2 ч.л.
сол на вкус
черен пипер на вкус
В списъка с продукти специалистите от Mate Kitchen са посочили, че ви трябват 1 кг свинска плешка. Може да сложите и повече – докъм 1,2 кг, в случай че я готвите за човек, който обича мръвките. Плешката е подходящият избор за кавърма, защото месото е крехко, в него има достатъчно, но не прекомерно количество мазнина и когато се сготви, остава сочно.
Знаете, че обикновено кавърма се готви с кромид лук и ако държите, пригответе рецептата с него. Mate Kitchen обаче горещо ви препоръчват да си направите свинската кавърма с праз. Хубав, български праз! Вкусът е съвсем различен, по-мек и не толкова натрапчиво сладък. С него кавърмата е обаче сякаш по-зимна. Може, разбира се, да смесите лук и праз. Чушките може да са само червени или микс – зелени и червени. Така вкусът става по-богат.
Това е много уютно ястие, защото се готви в гювеч, а знаете, че глинените съдове превръщат и най-обикновените продукти в съвършенство. Добре е да си подготвите или по-дълбок и голям тиган, или направо тенджера, защото зеленчуците и месото първо се задушават и след това се прехвърлят в гювеча.
Свинската кавърма с праз и вино става бавно, за няколко часа с цялата подготовка, но готвенето не напряга. За събота и неделя или за почивни дни е идеална рецепта.
Начин на приготвяне:
1. Нарежете месото на хапки и го запържете до златисто в олиото и маслото в тенджера или дълбок тиган.
2. Извадете го и в същата мазнина сложете нарязания на едро праз и накълцания чесън. Задушавайте ги до омекване и добавете нарязаните на едро чушки. След като и те поомекнат, подправете с червения пипер и чубрицата.
3. Сложете доматеното пюре, налейте виното и върнете месото. Разбъркайте добре и оставете да поври 5-6 минути, докато алкохолът се изпари.
4. Прехвърлете всичко в гювеч, налейте зеленчуковия бульон, подправете със сол и черен пипер и печете на 200 градуса за час и половина.
Внимание: Съдържа доматено пюре, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа масло, което може да предизвика алергични реакции.